Oedeemtherapie

 

Deze tekst is bedoeld voor mensen die last hebben van oedeem ten gevolgen kanker, vaatlijden of door een fysiek trauma.

 

Hoe herkent u oedeem?

Ervaart u een zwaar, moe of drukkend gevoel of heeft u last van gezwollen armen, benen, buik of gezicht? Van pijnlijke littekens? Dan kan het zijn dat u last heeft van oedeem.

 

Wat is oedeem?

Oedeem is een niet normale ophoping van vocht tussen de cellen van het weefsel. Oedeem ontstaat door een verstoord evenwicht in aanvoer en afvoer van vocht. Er ontstaat een ongewone vochtophoping in het lichaam. Het lymfesysteem zorgt  in principe voor de afvoer van overtollig vocht en afweer tegen infecties. Het optreden van oedeem kan aangeboren zijn of door een medische behandeling zijn ontstaan bijvoorbeeld door het verwijderen van de okselklieren.. Er zijn verschillende soorten oedeem zoals lymfoedeem, veneus oedeem, traumatisch oedeem en lipoedeem.

 

Wat zijn  gevolgen van oedeem?

Oedeem uit zich in een zwaarder gevoel in het lichaamsdeel, gevoelsstoornissen zoals tintelingen, een toename van omvang en spanning van de huid. Bewegen wordt door deze klachten lastiger.

 

Wat kan de (oedeem) fysiotherapeut voor u betekenen?

De oedeemfysiotherapeut kan de oedeemklachten verminderen en heeft hiervoor verschillende behandel mogelijkheden. De behandeling kan bestaan uit voorlichting, ademtherapie, manuele lymfdrainage, oefentherapie, lymfetaping, zwachtelen en het aan leren van zelfmanagement.

Meer informatie vindt u op www.lymfoedeem.nl en www.nvfl.nl

 

Vergoeding

De kosten voor de behandeling van oedeem worden in de meeste gevallen vergoed vanuit de basisverzekering vanaf de 21ste behandeling. Afhankelijk van uw aanvullende verzekering worden ook (een deel van) de eerste 20 behandelingen vergoed. U dient wel een verwijzing van uw huisarts of specialist te hebben.

 

Merian Sluiter is naast oedeemfysiotherapeut ook geregistreerd oncologiefysiotherapeut. De combinatie van deze 2 aandachtsgebieden blijkt in de praktijk zeer waardevol. Ze is de enige in Nijmegen met deze gecombineerde deskundigheid.

 

Denkt u dat de oedeemtherapeut iets voor u kan beteken maak dan een afspraak met Merian of kijk op de website.