OncoFit: Herstel door beweging

 

Na de behandeling van kanker krijgen veel mensen te maken met restklachten. Dit kan het gevolg zijn van de ziekte zelf of de behandeling. Ondanks de  klachten, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, concentratieproblemen, stijfheid, verminderde conditie en kracht , is het belangrijk om lichamelijk actief te blijven. Onderzoek heeft uitgewezen dat bewegen kan bijdrage aan het verminderen van de fysieke en mentale klachten bij oncologie patiënten.

 

Voor wie:      

Oncologiepatienten in elke fase (palliatief/curatief) van hun aandoening die aan hun conditie willen werken. Dit kan voor, tijdens en/of na de behandeling in het ziekenhuis.

 

Doelstelling:

Het doel van het programma is het verminderen van de fysieke en mentale klachten. Het verminderen van de vermoeidheid, het verbeteren van de kracht en algehele conditie. Daarnaast het verbeteren van de leefstijl.

 

Inhoud programma:

Het programma start met een intake waarbij de gezondheid dmv vragenlijsten en testen in kaart word gebracht. Daarna worden de persoonlijke doelen en de inhoud van het programma besproken. De duur van het programma is afhankelijk van de doelstellingen. Aan het einde van het programma vindt een eindgesprek plaats waarin het programma wordt geëvalueerd en word gekeken hoe er verder kan worden gegaan.

 

Waar en wanneer:

De trainingen vinden 2 keer per week plaats op dinsdag en vrijdag van 12 tot 13 uur op locatie MCNO.

    

De lesopbouw:               

De lessen duren 60 minuten en starten met een warming up, daarna de kern het trainingsgedeelte en eindigen met een cooling down.

 

Door wie:

Het beweegprogramma wordt begeleid door Merian Sluiter oncologie fysiotherapeut. Daarnaast geschoold in medical fitness bij oncologie patiënten.